Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

"Αλέξανδρος" (2004) του Oliver Stone

Σκηνοθεσία: Oliver Stone
Σενάριο: Οliver Stone, Cristhpher Kyle, Laeta Kalogridis
Ηθοποιοί: Colin Farrel, Angelina Jollie, Anthony Hopkins, Rosario Dawson
Πρώτη προβολή: USA 16 November 2004 (Hollywood, California) (premiere)
Διάρκεια: 175΄















Περιγραφή:

Γεγονότα της ζωής του Μεγάλου Αλεξάνδρου και η σχέση του με τον πατέρα του Φίλιππο, την μητέρα του Ολυμπιάδα, την σύζυγό του Ρωξάνη, τον στρατηγό του Πτολεμαίο, καθώς και η φιλία του με τον Ηφαιστίωνα.

Η ταινία, η παραγωγή της οποίας ξεπέρασε τα 220.000.000 δολάρια, προβάλλεται στο πλαίσιο της σειράς μαθημάτων για την Αρχαία Ελληνική Ιστορία από τον καθηγητή Κώστα Μπουραζέλη στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατά το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη απόπειρα κινηματογραφικής παρουσίασης του βίου και της δράσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου με σύμβουλο επί των ιστορικών στοιχείων τον γνωστό Άγγλο ιστορικό Robin James Lane Fox. Παρά την αναπόφευκτη τάση μυθοπλασίας του σκηνοθέτη και την προσωπική ματιά και ερμηνεία πάνω στην προσωπικότητα του Αλεξάνδρου, που κινήθηκαν σαφώς και πέραν των δεσμεύσεων των ιστορικών μαρτυριών, η ταινία αυτή πέτυχε να αναδείξει ορισμένα, τουλάχιστον, ιστορικά στοιχεία για τον Αλέξανδρο και την εποχή του και να την οπτικοποιήσει σε αξιόλογο βαθμό. Προστέθηκε έτσι τελικά άλλο ένα καλλιτεχνικό έργο αποτύπωσης του λαμπρού θέματος, καθρέφτης και των τάσεων ερμηνείας της εποχής μας.
Η παρακολούθηση της ταινίας προτρέπει σε διάφορες σκέψεις και γόνιμη συζήτηση πάνω στις ιδιαίτερες δυνατότητες αλλά και στα όρια ελευθερίας του καλλιτέχνη. Ο καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών θα μας παρουσιάσει τα ιστορικά γεγονότα και θα μας αποκαλύψει τη μυθοπλασία στην ταινία του Oliver Stone.
Περισσότερα για τον σκηνοθέτη και τη γενικότερη τοποθέτησή του ως προς τη σχέση κινηματογράφου και ιστορίας μπορείτε να παρακολουθήσετε στο σχετικό βίντεο του Institute for Advanced Study στον ιστότοπο http://video.ias.edu/stone-event-1-13.


Για την ταινία θα μιλήσει ο καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Μπουραζέλης.




Που και πότε ;


Πέμπτη, 25 Ιουνίου στις 18:00, στο Αμφιθέατρο 437.  



ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου