Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

"Trainspotting" (1996)

 

 


 

Σκηνοθεσία: Danny Boyle

Ηθοποιοί: Ewan McGregor, Ewen Bremner and Jonny Lee Miller

Πρώτη προβολή: 23 Φεβρουαρίου 1996


Διάρκεια Ταινίας: 94’

 

 

 

 

 

Περιγραφή:

Ο Mark Renton, νεαρός ηρωινομανής, προσπαθεί να κατανικήσει τον εθισμό του. Όμως το μίζερο σκωτσέζικο περιβάλλον και ο ακατάλληλος κοινωνικός περίγυρος του υπενθυμίζουν την επαναληπτικότητα της ζωής που έχει επιλέξει.
Ταινία που ανέδειξε τον Ewan MacGregor, περιγράφει με ξεχωριστό τρόπο τις περιπέτειες των νεαρών πρωταγωνιστών της με τα ναρκωτικά, δίνοντας το έντονο στίγμα της για μια αποπροσανατολισμένη κοινωνία. Βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Irvine Welsh, γραμμένο με την αδυσώπητη ακριβολογία του Junkie (του William Burroughs), με την αγωνιώδη διερευνητικότητα του Cains Book (του Alexander Trocchi), με το απεγνωσμένο χιούμορ ενός κλασικού νουάρ, με τον εκφραστικό δυναμισμό του Lowry και του Nabokov. Οι ψηφίδες και τα θραύσματα της καθημερινής ζωής μιας παρέας νεαρών, στην αδιάκοπη μετακίνησή τους από το παγωμένο περιθώριο στο εύφλεκτο κέντρο των σύγχρονων πόλεων, η σκληρότητα, η καταβύθιση στα ναρκωτικά, η ανεργία, η παράνοια, η αίσθηση της ματαίωσης, τα πτώματα όλων των ευοίωνων προοπτικών, τα ξεσπάσματα της απρόβλεπτης βίας αλλά και ενός λαβωμένου λυρισμού, συνθέτουν τη σκοτεινή μουσική αυτού του βιβλίου, μουσική επιθετική όσο το Punk, περίπλοκη και αυτοσχεδιαστική όσο η Jazz, δυναμικά μελαγχολική όσο τα Blues. Ο Welsh εξερευνά την κόλαση ενός κόσμου που έχασε το κέντρο, τον ρυθμό και τη συνοχή του, ιχνηλατεί τη ζούγκλα του μπετόν, του ατσαλιού και του κουρελιασμένου κοινωνικού ιστού, και μας συντρίβει με το υλικό της εξερεύνησής του.
Όλη η δεκαετία του 1990, συμπυκνωμένη, όλος ο εξτρεμιστικός ρομαντισμός της μέσα από ταινίες, μουσικές και βιβλία...
http://www.imdb.com/title/tt0117951/awards
Η Ταινία έχει προταθεί για Όσκαρ σεναρίου ενώ το βιβλίο ήταν στην προεπιλογή για το Book Prize του 1993 αλλα απορρίφτηκε επειδή ''προσέβαλλε τις ευαισθησίες 2 εκ των κριτών''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου