Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

"Έγκλημα και Τιμωρία'' (2002)

 

 


 

Σκηνοθεσία: Menahem Golan

Ηθοποιοί: Crispin Glover, Vanessa Redgrave and John Hurt


Πρώτη προβολή: Φεβρουάριο 2002


Διάρκεια Ταινίας: 126’

 

 

 

 

 

Περιγραφή:

Ένας εξαθλιωμένος πρώην φοιτητής, ο Ρασκόλνικοφ, καταστρώνει κι εκτελεί σχέδιο δολοφονίας μιας μισητής τοκογλύφου, με σκοπό να καρπωθεί τα χρήματά της και ταυτόχρονα να απαλλάξει τον κόσμο από την παρασιτική ύπαρξή της. Ο Ρασκόλνικoφ, που έγινε δολοφόνος διαμαρτυρόμενος για την κοινωνική αδικία και καταγγέλλοντάς την, προβληματίζεται αν είναι ο ίδιος εγκληματίας, τη στιγμή που όσοι κάνουν πολέμους ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους σε όλον τον κόσμο...
Οι ήρωες του έργου (ο δαιμονικός Ρασκόλνικοφ, ο τραγικός Μαρμελάντοφ, η μαρτυρική Σόνια, η βασανισμένη Πουλχερία Αλεξάντροφνα, ο σατανικός Πορφύρης Πετρόβιτς, η υπέροχη Ντούνια Ρομάνοφνα, ο λάγνος Σβιντριγκάιλοφ), αιώνιοι ανθρώπινοι τύποι, στέκονται είτε έξαλλοι είτε θλιμμένοι είτε σαρκαστικοί, χωρίς να μας εγκαταλείπει ποτέ η παρουσία τους. Ξεκινώντας από ένα έγκλημα για το οποίο υπεύθυνη είναι η ίδια η κοινωνία, ο Φιοντόρ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι (1821-1881), στο πρόσωπο του θύτη, που είναι και θύμα, προβάλλει την υπαρξιακή του αγωνία σε έναν κόσμο ζοφερό. Η ψυχολογική ανάλυση του ήρωα δίνει στο έργο βάθος, ενώ ο προβληματισμός του το καθιστά διαχρονικό. Θεωρείται από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και διδάσκεται σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές ψυχολογίας.
Η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί σύγχρονη κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος, το οποίο δημοσιευόταν σε συνέχειες στην εφημερίδα "Ρωσικός Αγγελιαφόρος" το 1866. Στην ελληνική γλώσσα το μυθιστόρημα αυτό το μετέφρασε από το πρωτότυπο (υπάρχουν και μεταφράσεις από την... ελληνική γλώσσα!), όπως και κάποια άλλα ακόμα έργα του Ντοστογιέφσκι, ο λογοτέχνης Άρης Αλεξάνδρου (φιλολογικό ψευδώνυμο του γεννημένου στην Αγία Πετρούπολη Αριστοτέλη Βασιλειάδη, 1922-1978) για τις Εκδόσεις Γκοβόστη το 1951.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου