Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

"Ένα βήμα μπροστά" (2012)





 Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθυρίδης

Σενάριο:                                  

Ηθοποιοί: Γιάννης Μπουτάρης                                  

Πρώτη προβολή: November 2012 (Amsterdam International Documentary Film Festival)

 Διάρκεια Ταινίας:126'min





Περιγραφή:
Το Ένα βήμα μπροστά, ακολουθεί τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2010. Ο Γιάννης Μπουτάρης, κορυφαίος Έλληνας οινοπαραγωγός και απεξαρτημένος αλκοολικός, βραβευμένος για την οικολογική του δράση και εξέχον μέλος της κοινωνίας των πολιτών, είναι στα 68 του ο αντισυμβατικός ανεξάρτητος υποψήφιος για τη Δημαρχία της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010. Καθώς η χώρα αρχίζει να στροβιλίζεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, ο Γιάννης Μπουτάρης μάχεται απέναντι σε ορατούς και αόρατους αντιπάλους.

Η ταινία, μία ντοκιμενταρίστικη οδύσσεια διάρκειας 10 εβδομάδων, παρακολουθεί και καταγράφει αυτό το ακραίο «παιχνίδι δύναμης» σε πολιτικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Με φόντο τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, η ταινία παρουσιάζει την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή της, αλλά και την ξεχωριστή κουλτούρα της πόλης του, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητες και αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας σε μια κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή. Προβάλλοντας μια προσωπική ιστορία στο κοινωνικό της ανάλογο, η ταινία αναζητά τη συνάφεια εννοιών όπως αδιέξοδο, κρίση, εξάρτηση, εκλογές, απόφαση, απεξάρτηση. Η ιστορία του Γιάννη Μπουτάρη, η απεξάρτησή του, σαν αποτέλεσμα μιας ηθικής μεταστροφής μέσω της δράσης και της προσφοράς, μας δίνει το θάρρος να κοιταχτούμε στο καθρέφτη και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την αδυναμία σε δύναμη. Και τη δύναμη σε αγάπη.

Ένα ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Μπουτάρη (γ.1942), μαθαίνουμε κάποια αυτοβιογραφικά για την ζωή του, την οικογένεια του, την γυναίκα του που την ερωτεύτηκε στα 14 και την παντρεύτηκε στα 21, για το πρόβλημα του με το αλκοόλ, τη φιλοσοφία ζωής του και κυρίως για τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής του εκστρατείας μέχρι την εκλογή του ως δημάρχου Θεσσαλονίκης το φθινόπωρο του 2010, το ντοκιμαντέρ προχωράει και για λίγο μετά για τα πεπραγμένα του στην Δημαρχεία. Το ντοκιμαντέρ είναι άψογο κινηματογραφικά καταπληκτικά πλάνα και δομή. Το εκπληκτικό που έχει όμως είναι ότι ακολουθεί τον πρωταγωνιστή η κάμερα παντού και όλοι είναι σαν να μην υπάρχει η κάμερα σαν να μην υπάρχει άνθρωπος που την κρατάει σαν ένα Big Brother. Παρακολουθούμε πως διεξάγονται οι προεκλογικές εκστρατείες το ρόλο που διαδραματίζουν οι επικοινωνιολόγοι, οι πολιτικοί αναλυτές, οι δημοσκόποι, οι πολιτικοί επιστήμονες, επιστήμονες που πρέπει να έχει στο επιτελείο του όποιος είναι πολιτικός για να κερδίσει τις εκλογές, πως επηρεάζονται οι πολίτες από δημοσιογράφους, ιερείς κ.ά. βλέπουμε ότι τον πλησιάζουν πολίτες και του ζητάνε να διορίσει τα παιδιά τους στο Δήμο επειδή έχουν ανάγκη, όμως με κρυμμένα στο μοντάζ τα πρόσωπα τους. Ένα ντοκιμαντέρ που Πρέπει να δουν όλοι οι Θεσσαλονικείς και όλοι οι πολίτες.

Το ντοκιμαντέρ ''Ένα βήμα μπροστά'' του Δημήτρη Αθυρίδη αποτέλεσε την έκπληξη του περσινού Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με δύο sold out προβολές, η ταινία κέρδισε το ενδιαφέρον και έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό του Φεστιβάλ και τους κριτικούς.

Το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, απέσπασε το ''Ένα βήμα μπροστά'', του Δημήτρη Αθυρίδη, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες (2013).

Υποψήφιο για το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης στα Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013

Υπενθυμίζεται ότι, το ''Ένα βήμα μπροστά'' έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον Νοέμβριο του 2012 στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Άμστερνταμ (IDFA, 14-25/11/12), και στις 15 Αυγούστου 2013 προβλήθηκε στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, στο πλαίσιο της θεματικής ημέρας "Μια ημέρα για την Ελλάδα/ Une journée en Grèce”.

Τη μουσική του ντοκιμαντέρ έχουν γράψει ο Τέρρυ Παπαντίνας (πρωταγωνιστής της προηγούμενης ταινίας του Δημήτρη Αθυρίδη Τ4trouble and the self admiration society- 2009) και ο Σταύρος Γασπαράτος.

trailer: http://www.youtube.com/watch?v=wMU-N98SeSk&feature=youtu.be

Συντελεστές
Σενάριο / Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθυρίδης
Παραγωγοί: Μαρία Δρανδάκη / Δημήτρης Αθυρίδης
Executive Producer: Κωνσταντίνος Μωριάτης
Κάμερα/Ήχος: Δημήτρης Αθυρίδης, Δημήτρης Σταμπολής, Φάνης Καραγιώργης, Απόστολος Καρακάσης
Μοντάζ: Αρτεμις Αναστασιάδου, Αγγέλα Δεσποτίδου, Απόστολος Καρακάσης, Άντα Λιάκου
Μουσική: Τέρρυ Παπαντίνας, Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός και μίξη ήχου: Άρης Λουζιώτης & Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος
Παραγωγή: PAN ENTERTAINMENT AE, ΕΡΤ/YLE/ZDF σε συνεργασία με την ARTE και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Ένα βήμα μπροστά/ One step ahead: 126min/colour

Ο Δημήτρης Αθυρίδης γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Τo ντοκιμαντέρ Ένα βήμα μπροστά είναι ή δεύτερη ταινία του μετά το Τ4trouble and the self admiration society ( 2009).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου