Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

''Μ'' (1931)


Σκηνοθεσία-Σενάριο: Fritz Lang
Ηθοποιοί: Peter Lorre, Ellen Widmann, Inge Landgut
Πρώτη προβολή: Γερμανία 11 Μάη 1931 Βερολινο
Διάρκεια Ταινίας:117min
 
 
 
 
 
Περιγραφή:
Σε μια σύγχρονη μεγάλη πόλη κυκλοφορεί ασύλληπτος ένας δολοφόνος που βιάζει και σκοτώνει μικρά κορίτσια. Η παρουσία του τρομοκρατεί τους κατοίκους της πόλης και η αστυνομία επιδίδεται σε ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό. Στην πόλη αυτή ζει όμως, οργανωμένος στις δικές του συντεχνίες και ιεραρχίες, και ένας ολόκληρος κόσμος από ζητιάνους και μικροπαρανόμους –πρόσωπα ενός κόσμου που ζει κρυμμένος από το φως και τη δημόσια εξουσία. Όταν τα αυστηρά μέτρα αστυνομικής επιτήρησης αρχίζουν να εμποδίζουν τη συνήθη δραστηριότητα του κόσμου αυτού, το εγκληματικό περιθώριο αποφασίζει τη δική του οργανωμένη και συστηματική αναζήτηση του δολοφόνου.
Η ταινία του Fritz Lang «M – μια πόλη αναζητεί το δολοφόνο» (M – eine Stadt sucht den Moerder) είναι μια από τις καλύτερες στιγμές του σκηνοθέτη, αλλά και του γερμανικού κινηματογράφου της περιόδου του Μεσοπολέμου, με πρωταγωνιστές τους Peter Lorre και Gustav Grundgens, δύο από τα ιερότερα τέρατα των υψηλότερων ίσως στιγμών του γερμανικού κινηματογράφου (ο Gundgens και του θεάτρου). Γυρισμένη το 1931, είναι η πρώτη ομιλούσα ταινία του Lang και μία από τις τελευταίες της Γερμανικής περιόδου του σκηνοθέτη, πριν αυτός διαφύγει στην Αμερική, κυνηγημένος από το ναζιστικό καθεστώς.
Η ταινία ξεχωρίζει για τον υποδειγματικό τρόπο, με τον οποίο ο Lang συλλαμβάνει ως αυτοτελές και εντάσσει ως επιβοηθητικό το νεοείσακτο εργαλείο του ήχου στο cinema. Αξιοπρόσεκτα είναι και τα κινηματογραφικά μέσα (και ιδίως το μοντάζ) που αξιοποιεί ο σκηνοθέτης προκειμένου να εξυφάνει τα νήματα που συνέχουν το επίσημο κράτος με το οργανωμένο παρακράτος. Η έγνοια του σκηνοθέτη για την ανασύνθεση της παραπάνω σχέσης, αποτελεί τη δική του προειδοποίηση για την μελλούμενη κατάρρευση της παραπαίουσας Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.
Η ταινία απαγορεύτηκε στη Γερμανία τον Ιούλιο του 1934.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου