Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

"Μια νύχτα στην όπερα" (1935)


Σκηνοθεσία: Marx Brothers
Ηθοποιοί: Groucho Marx, Chico Marx and Harpo Marx

Πρώτη προβολή: 8 Νοεμβρίου 1935

Διάρκεια Ταινίας: 96’

Περιγραφή:

Επετειακή προβολή για τα δύο χρόνια της Κινηματογραφικής Ομάδας της Φιλοσοφικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
O Γκράουτσο ερμηνεύει τον Ότις Ντρίφτγουντ, ο οποίος προσπαθεί να ξεγελάσει την πλούσια κυρία Κλέιπουλ, την παχουλή Μάργκαρετ Ντιμόντ, που σε όλες τις ταινίες των αδελφών Μαρξ δέχεται απτόητα τις συνεχείς προσβολές του Γκράουτσο, να επενδύσει τα χρήματά της σε εταιρεία όπερας. Ταυτόχρονα, ο Τομάσο (Χάρπο) και ο Φιορέλο (Τσίκο) προσπαθούν να πείσουν τον Ότις να προσλάβει στην
όπερα νεαρό ζευγάρι τραγουδιστών στη θέση του διάσημου τενόρου που αρχικά ήθελε να προσλάβει ο Ότις.
Από τις πρώτες κιόλας σκηνές, ο θεατής μπαίνει κατευθείαν στο κλίμα της κωμωδίας των Μαρξ. Ανάμεσα στις πιο απολαυστικές εκείνη με τον Γκράουτσο, στριμωγμένο με δεκάδες άλλα άτομα σε μικρή καμπίνα του πλοίου, ενώ περιμένει την κυρία Κλέιπουλ για ένα τετ-α-τετ, εκείνη με τους Γκράουτσο και Τσίκο να κάνουν κομματάκια συμβόλαιο, ή την ξεκαρδιστική σκηνή του φινάλε με τους τρεις αδελφούς να κάνουν άνω-κάτω την όπερα για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τον Ιταλό τενόρο με το δικό τους ζευγάρι τραγουδιστών.
Για να τελειοποιήσουν την κωμωδία τους, οι Μαρξ, μαζί με τους δύο σεναριογράφους τους Κάουφμαν και Ράισκιντ, έκαναν για 24 μέρες τουρνέ το έργο στα θέατρα της επαρχίας, για να μπορέσουν να επεξεργαστούν όσο καλύτερα τα διάφορα γκαγκ τους. Αποτέλεσμα, μία από τις πιο τρελές, απολαυστικές κωμωδίες τους. Μπορεί η θεωρία του Μαρξ να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο περιθώριο, η κωμωδία όμως των Μαρξ παραμένει πάντα ζωντανή και επίκαιρη. Στους ελληνικούς κινηματογράφους είχε βγει παλιότερα με τον τίτλο «Σκάνδαλα στην όπερα».
Στο «Μια νύχτα στην όπερα» - στους ελληνικούς κινηματογράφους, παλιά, είχε βγει με τον τίτλο «Σκάνδαλα στην όπερα» - οι αδελφοί Μαρξ μπαίνουν στην... υψηλή κοινωνία! Δύο εραστές που συμμετέχουν στην όπερα δυσκολεύονται να είναι μαζί, καθώς ο άνδρας δεν έχει καθιερωθεί ως τενόρος... Και οι Μαρξ, χρησιμοποιώντας τα μοναδικά κόλπα τους, κανονίζουν να λείπει ο τενόρος - σταρ της παράστασης, ώστε ο νεαρός τενόρος να έχει την ευκαιρία του... Ο Γκρούτσο κάνει μια ντελιριακή ομιλία απευθυνόμενος στα παιδιά της ορχήστρας και δεν σου μένει άντερο. Και μαζί με τη σκηνή της καταστροφής της παράστασης του Τροβατόρε στο τέλος της ταινίας, έχουν μείνει στην ιστορία του σινεμά με τη μουσική να συνοδεύει τα γκαγκ και τη δράση, χωρίς να υποβαθμίζεται σε υπόκρουση.
Ο σκηνοθέτης Sam Wood (1883-1949) είναι από τους πρώτους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, με 35 ταινίες βωβές και περισσότερες από 100 ομιλούσες. Για τους αδελφούς Μαρξ σκηνοθέτησε άλλη μία ταινία («Ένα σκάνδαλο στις κούρσες», 1937).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου