Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

"Ο Λώρενς της Αραβίας" (1962)

 

 

 

Σκηνοθεσία-Σενάριο: David Lean

Ηθοποιοί: Peter O'Toole, Alec Guinness and Anthony Quinn


Πρώτη προβολή: 10 Δεκεμβρίου 1962


Διάρκεια Ταινίας: 216’

 

 

 

   

Περιγραφή:

Ελεύθερη κινηματογραφική απόδοση του βιβλίου του T. E. Lawrence "Seven Pillars of Wisdom: The Triumph" ("Επτά στύλοι της σοφίας: Ένας θρίαμβος", Αθήνα 1991). Ο πραγματικός Λώρενς (1888-1935) υπήρξε μέλος της υψηλής αγγλικής κοινωνίας. Σπούδασε Μεσανατολική Αρχαιολογία και Αραβολογία στην Οξφόρδη. Όταν ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το 1914, στρατολογήθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες που τον έστειλαν στην αραβική Μέση Ανατολή, στα νώτα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμμάχου των Κεντρικών Δυνάμεων, για οργανώσει αντάρτικο εναντίον των Οθωμανών από τις αραβικές φυλές (το βιβλιαράκι του Ανταρτοπόλεμος στην έρημο: Η εξέλιξη μιας εξέγερσης θεωρείται ακόμη και σήμερα βασικό εγχειρίδιο ανταρτοπόλεμου).
Βγήκε στους κινηματογράφους το 1962, έξι χρόνια μετά την κρίση του Σουέζ που έβαζε τέλος στη βρετανική αποικιοκρατία στη Μέση Ανατολή και επιβεβαίωνε την αμερικανική ηγεμονία στο δυτικό στρατόπεδο του Ψυχρού Πολέμου. Η περίοδος αυτή ήταν επίσης το απόγειο της δράσης των εθνικοαπελευθερωτικών αντιαποικιακών κινημάτων από την Αλγερία ώς την Ινδοκίνα. Αν και απηχεί το δίκαιο των αντιαποικιακών αιτημάτων, η περιγραφή των χαρακτήρων δεν ξεφεύγει από τον οριενταλισμό της γραφικής απεικόνισης των προνεωτερικών αραβικών φυλών που έχουν ανάγκη την παρέμβαση του “καλού” δυτικού νεωτερικού ήρωα για να οδηγηθούν στον θρίαμβο.
Πήρε δύο χρόνια να γυριστεί στην Ισπανία και την Ιορδανία, στοίχισε 13.000.000 δολάρια και κέρδισε επτά Όσκαρ.


Για την ταινία θα μιλήσει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος.
Ο Σωτήρης Ρούσσος είναι πτυχιούχος του Τμήματος μας και σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (www.cemmis.edu.gr) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές περιφερειακές σπουδές με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής στο School of Oriental and African Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, του οποίου ανακηρύχθηκε διδάκτορας, το 1994. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Έχει διατελέσει Εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών Διετέλεσε μέλος των Task Force for Water Issues and the Palestinian Refugees του Ειδικού Απεσταλμένου της Ε. Ε. για τη Μέση Ανατολή και της Άτυπης Διεθνούς Ομάδας για την Ιερουσαλήμ και το 2009 ήταν Απεσταλμένος της Προεδρίας του ΟΑΣΕ για τους Μεσογειακούς Εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου