Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

"Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι" (2003)

 

 


 

Σκηνοθεσία: Peter Webber

Ηθοποιοί: Scarlett Johansson, Colin Firth and Tom Wilkinson


Πρώτη προβολή: 31 Αυγούστου 2003


Διάρκεια Ταινίας: 100’

 

 

 

 

 

Περιγραφή:

Στο Ντελφτ του 17ου αιώνα, πόλη της Ολλανδίας, πλούσιοι και φτωχοί, καθολικοί και προτεστάντες, κύριοι και υπηρέτες, όλοι ξέρουν τη θέση τους. Έτσι, όταν η Χριτ μπαίνει υπηρέτρια στο σπίτι του μυστηριώδους ζωγράφου του Μπαρόκ Jan Vermeer (1632-1675), νομίζει πως ξέρει τον ρόλο της: νοικοκυριό, πλυσίματα και φροντίδα των έξι παιδιών του ζωγράφου. Επίσης νιώθει ικανή να τα βγάλει πέρα με την τρομερή πεθερά του, τη νευρική κι αισθησιακή γυναίκα του και τη ζηλόφθονη υπηρέτριά τους. Εκείνο που κανείς δεν περιμένει είναι πως η διακριτικότητα και η εξυπνάδα της, όπως και η γοητεία που ασκούν πάνω της οι πίνακες του ζωγράφου, θα την οδηγήσουν μοιραία στον κόσμο του. Καθώς γίνεται σιγά σιγά μέρος του έργου του, η οικειότητα μεταξύ τους μεγαλώνει, δημιουργώντας εντάσεις κι εσφαλμένες εντυπώσεις μέσα στο σπίτι, κι ακόμη, καθώς το σκάνδαλο διαρρέει, αναταραχή και ψιθύρους στην πόλη.
Ταινία βασισμένη σε ομότιτλο βιβλίο. Η συγγραφέας Tracy Chevalier εμπνεύστηκε από τον ομότιτλο πίνακα του αινιγματικού Ολλανδού ζωγράφου κι έγραψε ένα μυθιστόρημα με λεπτότατο ερωτισμό για το τέλος της αθωότητας και το τίμημα της μεγαλοφυΐας (Νέα Υόρκη 1999, ελληνική μετάφραση Θεανώς Καλογιάννη, Αθήνα 2000).
Φέτος συμπληρώνονται 380 χρόνια από τη γέννηση του Βερμέερ. Με αφορμή την επέτειο αυτή, θα μιλήσει για τον ζωγράφο, τον πίνακα και την ταινία ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παυλόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου