Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

"Αναπαράσταση" (1970)






Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Ηθοποιοί: Toula Stathopoulou, Yannis Totsikas and Thanos Grammenos

Πρώτη προβολή: Σεπτέμβριος 1970

Διάρκεια Ταινίας: 100’













Περιγραφή:
Έπειτα από χρόνια στη Γερμανία, ένας άντρας επιστρέφει στη γενέτειρά του, χωριό της Ηπείρου. Λίγες μέρες αργότερα, η γυναίκα του και ο εραστής της τον δολοφονούν, θάβοντάς τον σε κήπο. Οι συγχωριανοί τους όμως τους υποπτεύονται και καλούν τη χωροφυλακή.
Ταινία-ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, βραβευμένη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1970) και θεωρούμενη από τον ίδιον τον δημιουργό της ως η μήτρα όλων των επόμενων ταινιών του, προβάλλεται από την Κινηματογραφική Ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σαν ελάχιστη προσφορά μνήμης στη χαρισματική προσωπικότητα του Θ. Αγγελόπουλου.
Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις δέκα καλύτερες ελληνικές ταινίες (3η θέση, 22 ψήφοι), σύμφωνα με ψηφοφορία 28 μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (1985), έχει επιλεγεί και προβληθεί ως μία από τις αντιπροσωπευτικότερες ελληνικές ταινίες της αναδρομής "Σινεμυθολογία" του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1993), καθώς και ως μία από τις 100 αντιπροσωπευτικότερες ελληνικές ταινίες από το Centre Georges Pompidou (1995). Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Φωτογραφίας, Γυναικείας Ερμηνείας Β΄ Ρόλου, Καλύτερης Ταινίας Ελλήνων Κριτικών (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 1970), Καλύτερης Ξένης Ταινίας (Φεστιβάλ Ιέρ, 1971), Georges Sadoul (1971), Ειδική Μνεία Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (Φεστιβάλ Βερολίνου, 1971). Mετά την ταινία, θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ ("Θόδωρος Αγγελόπουλος - Ταξίδι στην 'Αναπαράσταση'", 2009), στο οποίο ο σκηνοθέτης εμφανίζεται να επιστρέφει κυριολεκτικά εκεί όπου γυρίστηκε η ταινία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου