Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΪΝ (1941)

 

kane

 

 

 

Σκηνοθεσία: Orson Welles

Ηθοποιοί: Orson Welles, Joseph Cotten Dorothy Comingore

Είδος: Δράμα, Μυστηρίου

Πρώτη προβολή: 1 Μαΐου 1941 Νέα Υόρκη

 

 

 

 

 

 

Περίληψη:
"Για μένα, η εικόνα αποτελεί τη λύση σε όλα εκείνα, που η ποίηση και η μουσική υπαγορεύουν. Οι κινηματογραφικές εικόνες έχουν έναν εσωτερικό ρυθμό, ακριβώς όπως o ρυθμός της μουσικής ή ο ρυθμός της ποίησης. Δεν τριγυρίζω, συλλέγοντας όμορφες εικόνες, τις οποίες στη συνέχεια ενώνω. Πιστεύω στον κινηματογράφο σαν ένα ποιητικό μέσο. Δεν υπάρχει όμως εικόνα που να δικαιώνεται από μόνη της, όσο όμορφη, εντυπωσιακή, τρομερή ή τρυφερή κι αν είναι. Δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, εάν δεν μπορεί να προσφέρει μία πιθανή δίοδο στην ποίηση. [..]Κι όλα αυτά, δίχως η εσωτερική σύλληψη του συγγραφέα να στερηθεί ποτέ την συνοχή της.." Αυτά τα λόγια είχε πει κάποτε ο Orson Welles, αναφερόμενος στον κόσμο της έβδομης τέχνης, έναν κόσμο που σε όλη τη διάρκεια της ζωής του προσπαθούσε να κατακτήσει και αναμφίβολα το πέτυχε, ίσως με το πρώτο κιόλας βήμα του, το αριστούργημά του, τον "Πολίτη Κέην".

Η ταινία αποτελεί αφήγηση της ζωής του ήρωα Charles Foster Kane, ενός αμερικανού κρίσου, του οποίου τον θάνατο πληροφορούμαστε από τα πρώτα λεπτά της ταινίας. Μία συντακτική ομάδα δημοσιογράφων επιδιώκει να συμπληρώσει κομμάτι-κομμάτι το παζλ της πορείας αυτού του ανθρώπου, προσπαθώντας παράλληλα να λύσει το μυστήριο της τελευταίας του λέξης: "rosebud". Έτσι, χάρη στον ιδιοφυή χειρισμό σεναριακών και σκηνοθετικών ευρημάτων, ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια των δημοσιογράφων, αλλά και των θεατών, όλες οι πτυχές αυτής της μοναδικής ζωής, μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώπων που είτε σημάδεψαν την πορεία του, είτε ήταν παρατηρητές αυτής.

Αποτυπώνονται, έτσι, στο σελιλόιντ τα βήματα ενός μοναδικού ανθρώπου, που απήλαυσε την αμέτρητη γενναιοδωρία της μοίρας, προσπάθησε όμως με πίστη στις δυνάμεις του να πάρει την τύχη στα χέρια του, να μην ακολουθήσει τα εύκολα μονοπάτια, να πάρει ρίσκα και να τα υποστηρίξει μέχρι την τελευταία στιγμή και με κάθε κόστος. Ενός ανθρώπου που πάλεψε να εξισορροπήσει την φωτεινή πλευρά του εαυτού του με εκείνη τη σκοτεινότερη, ίσως υποκύπτοντας τελικά στη δεύτερη. Ακολουθούμε τα βήματά του, στην αναζήτηση της δικής του Εδέμ, βήματα που όμως ήταν κυκλικά, καθώς από την γεμάτη προοπτικές αφετηρία, τον πέρασαν από μονοπάτια δόξας αλλά και απελπισίας και τελικά τον άφησαν πίσω στην αρχή, μόνο του, να αναρωτιέται με νοσταλγία αν υπήρξε ποτέ αυτή η Γη των ονείρων του.

Ο "Πολίτης Κέην", αποτελεί τη μοναδική, αλλά παρόλα αυτά μεγαλειώδη, εφαρμογή του οράματος του Welles για δημιουργία ταινιών προσεγμένων -κυριολεκτικά-στην κάθε τους λεπτομέρεια, απαλλαγμένων από οποιαδήποτε πιθανή ατέλεια. Γυρισμένος στα 1941, ο Πολίτης Κέην αποτελεί σχεδόν εξ ολοκλήρου καρπό της αστείρευτης δημιουργικότητας και του πείσματος του Welles, καθώς ο ίδιος επιμελήθηκε σε μεγάλο βαθμό το σενάριο της ταινίας, την σκηνοθέτησε, κρατώντας παράλληλα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Και όλα αυτά σε ηλικία εικοσιπέντε ετών, κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Το γεγονός ότι στήριξε σχεδόν αποκλειστικά στη δική του δημιουργική σύλληψη και στις προσωπικές του επίμονες προσπάθειες μία ταινία, που έκτοτε έχει επανειλημμένα χαρακτηριστεί ως η καλύτερη ταινία της παγκόσμιας κινηματογραφικής ιστορίας, αποτέλεσε και θα συνεχίσει να αποτελεί αιτία φθόνου αλλά και πηγή έμπνευσης για όλους τους μετέπειτα κινηματογραφιστές. Ο "Πολίτης Κέην" είναι δίχως δεύτερη σκέψη ένα πραγματικό κινηματογραφικό διαμάντι, που ποτέ δεν πρόκειται να χάσει την γοητευτική του λάμψη.

Trailer…:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου