Σκηνοθεσία: Μάρκος Γκαστίν
Σενάριο:
Ηθοποιοί:
Πρώτη προβολή:
Διάρκεια Ταινίας: 85min
Περιγραφή:
O Μάρκος Γκαστίν («Θέμις», «Μασσαλία, μακρινή κόρη») παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ, υποψήφιο στα PRIX EUROPA 2013: ''Δημοκρατία, ο δρόμος του σταυρού'' (2012) που σκηνοθέτησε σε συνεργασία με την Κατερίνα Πατρώνη, τον Χάρη Ραφτογιάννη, τον Χριστόφορο Γεωργούτσου, την Νικολία Αποστόλου και τον Γιάννη Μισουρίδη.
Ένα διεισδυτικό πορτρέτο της ελληνικής πολιτικής.
Οι εκλογές της 6ης Μαϊού 2012, που έγιναν σε καιρούς πρωτοφανoύς κρίσης, αποτέλεσαν μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, μία πρόκληση για τη δημοκρατία της. Παρακολουθώντας βήμα-βήμα το «δρόμο του σταυρού» τεσσάρων υποψηφίων για το βουλευτικό αξίωμα (Γιάννη Ραγκούση για το ΠΑΣΟΚ, Νίκο Κωστόπουλο για τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Ρένα Δούρου για το ΣΥΡΙΖΑ και Ηλία Παναγιώταρο για τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ), η ταινία εξερευνά τα πολιτικά ήθη που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη δραματική κατάσταση του τόπου.
Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Marco Gastine που απέσπασε το 2004 το Κρατικό Βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ «Μασσαλία, μακρινή κόρη» και πήγε στις Κάννες με τα ελληνικά δικαστήρια (βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Θέμις» που έθιξε δικομανία του σύγχρονου Έλληνα), κάνει το πρώτο του πολιτικό ντοκιμαντέρ. Από την εποχή του «Μαυρογιαλούρου», οι Έλληνες πολιτευτές, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σηκώνουν το δικό τους σταυρό, στο δικό τους «Γολγοθά». Κατορθώνει να προσπελάσει το προεκλογικό image και να αποδώσει ένα ρεαλιστικό πορτρέτο των Ελλήνων πολιτευτών και μάλιστα στη διάρκεια της πιο κρίσιμης προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις δηλαδή προσωπικά σχόλια. Αποδίδει μια σύγχρονη ηθογραφία της πολιτικής σκηνής απεικονίζοντας μια σαφή εικόνα της ελληνικής κρίσης «Ο Δρόμος του Σταυρού» δεν αποτελεί ένα προϊόν της επικαιρότητας, αλλά συνιστά ένα ιστορικό ντοκουμέντο, το οποίο έχει σαφή διαχρονική αξία, προσεγγίζοντας μέσα από το ρεαλισμό της εικόνας το ρόλο των συντελεστών της πολιτικής σκηνής στην παρακμή του ίδιου του πολιτικού συστήματος αυτής της χώρας. Το ντοκιμαντέρ απέκτησε διεθνή απήχηση, αφού πέρασε τη φάση της προεπιλογής συμμετέχοντας στα ευρωπαϊκά βραβεία ποιότητας (prix Europa) στο Βερολίνο 2013, συμμετείχε στο διεθνές φεστιβάλ του Σάο Πάολο 2013 και στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λισαβόνας (Doclisboa) 2012.
Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=MOUEb2sziKA&feature=youtu.be
Ξέρετε που μπορούμε να το δούμε ολόκληρο τώρα πια;
ΑπάντησηΔιαγραφή