Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Fight Club

fc

 

 

 

Σκηνοθεσία: David Fincher
Σενάριο: Chuck Palahniuk (novel), Jim Uhls (screenplay)
Ηθοποιοί: Brad Pitt, Edward Norton, Helena Bonham Carter

Πρώτη προβολή:
Italy 10 September 1999 (Venice Film Festival)
USA 21 September 1999 (CMJ Film Festival)
USA 6 October 1999 (premiere)

Διάρκεια Ταινίας: 139 min

 

 

 

 

Περιγραφή:

Κάθε Σαββατοκύριακο, στα υπόγεια και στα πάρκινγΚ σε όλη την Αμερική, νεαροί άντρες με καλές δουλειές γραφείου, που έχουν μεγαλώσει χωρίς τον πατέρα τους, βγάζουν τα πουκάμισα τους και παλεύουν ο ένας με τον άλλον χωρίς γάντια για όσο χρειαστεί.Την επόμενη μέρα πηγαίνουν στην δουλειά τους με μαυρισμένα μάτια και σπασμένα δόντια, με την αίσθηση ότι πλέον μπορούν ν αντέξουν τα πάντα. Η Λέσχη Πάλης (Fight Club) είναι η εφεύρεση του Τάιλερ Ντέρντεν, μηχανικού προβολής, σερβιτόρου και αναρχικής ιδιοφυίας-και ειναι μόνο η αρχή από τα σχέδια του να εκδικηθεί έναν κόσμο όπου οι ομάδες συμπαράστασης καρκινοπαθών είναι το τελευταίο προπύργιο ανθρώπινης ζεστασιάς.
Αυτή είναι η σύνοψη του βιβλίου που έγραψε το 1996 (ελληνικά 2000 εκδόσεις Οξυ) ο Chuck Palahniuk και το 1999 μετέφερε στην μεγάλη οθόνη ο David Fincher. Στο ρόλο του ανώνυμου αφηγητή-πρωταγωνιστή ο Έντουαρτ Νόρτον τον οποίο ο υλικός κορεσμός και η αίσθηση της κενότητας τον οδηγούν στην αϋπνία.Από εκεί στα μεταμεσονύχτια κέντρα υποστήριξης για κάθε πικραμένο.Παράλληλα γνωρίζει τον Τάιλερ Ντέρντεν, τον οποίο υποδύεται ο Μπραντ Πιτ, και ιδρύουν μια underground Λέσχη Πάλης (Fight Club) ως ριζική μορφή ψυχοθεραπείας. Η ταινία κέρδισε στην 72η απονομή Όσκαρ, το όσκαρ καλύτερου ήχου ενώ στα BRIT Awards της ίδιας χρονιάς το βραβείο του καλύτερου σάουντρακ. Η ταινία παρ όλη τη μέτρια εισπρακτική πορεία της κατάφερε να συγκεντρώσει ένα φανατικό κοινό followers μεταξύ αυτών και τον συγγραφέα του βιβλίου Chuck Palahniuk.
Η τανία παραμένει έως σήμερα, 14 χρόνια μετα την κυκλοφορία της, παράδειγμα μεταφοράς νουβέλας στην μεγάλη οθόνη και ένα σχόλιο στην αστική κουλτούρα του δυτικού πολιτισμού των τελευταίων 30 χρόνων
''Και να θυμάσαι: Ο πρώτος κανόνας του Fight Club είναι ότι δεν μιλάμε για το Fight Club''

Που και πότε;

Την Δευτέρα 4 Μαρτίου, στο Αμφιθέατρο 437, στις 18:30.

 

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ