Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

''The Hobbit'' (1977)

 

 

 

Σκηνοθεσία: Jules Bass, Arthur Rankin Jr.
Σενάριο: J.R.R. Tolkien (novel), Romeo Muller
Ηθοποιοί: Orson Bean, John Huston, Brother Theodore

Πρώτη προβολή:
USA 27 November 1977

Διάρκεια Ταινίας:77min

 

 

 

Περιγραφή:

Μια φορά και ένα καιρό, σε μια τρύπα κάτω από ένα λόφο, ζούσε ένα χόμπιτ. Η πρώτη οπτικοποίηση του ιστορικού βιβλίου του J. R R. Tolkien με την σκηνοθεσία του Jules Bass. Μια ταινία κινουμένων σχεδίων από το 1977 με τις φωνές των Orson Bean, Hans Conried, John Huston, Richard Boone και μιας πλειάδας άλλων γνωστών ηθοποιών. Μια ταινία που σπάνια προβάλλεται και αξίζει μια φορά να την δει κανείς τουλάχιστον μια φορά. Η συγκεκριμένη παραγωγή είναι η πρώτη οπτικοποίηση των έργων του Tolkien και ακολουθήθηκε τον αμέσως επόμενο χρόνο από μια έκδοση κινουμένων σχεδίων του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
Ο μάγος Γκάνταλφ με μια ομάδα νάνων παίρνουν στην συντροφιά τους ένα χόμπιτ τον Μπίλμπο Μπάγκινς σε μια περιπέτεια στα πέρατα της Μέσης Γης για να απελευθερώσουν το παλιό βασίλειο των νάνων από το δράκο που το έχει κατακτήσει. 77 λεπτά φανταστικών περιπετειών που παραμένουν αρκετά πιστές στην ιστορία του βιβλίου, αντίθετα με πιο σύγχρονες εκδόσεις στις οποίες οι σεναριογράφοι δεν διστάζουν να αυτοσχεδιάσουν.
Ένα βιβλίο του 1937 που πρόσφατα επανακινηματογραφήθηκε αποτελεί ένα σταθμό στην λογοτεχνία του φανταστικού. Γραμμένο αρχικά για παιδιά αποδόθηκε στην ταινία του 1977 με μια οπτική κατάλληλη για παιδιά. Προσαρμοσμένο αρχικά για τηλεοπτική προβολή είναι καθαρισμένο από υπερβολές και την βιαιότητα που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες ταινίες δίνοντας την ιστορία με ένα απλό και ευχάριστο τρόπο. Μια έκδοση της ιστορίας που δεν απευθύνεται σε κάποιο φανατικό κοινό αλλά σε όλους (οπαδούς του φάνταζυ αλλά και εκείνους που θέλουν να μάθουν για το βιβλίο).

 

Που και πότε;

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο 437, στις 15:30.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

''WALL - E'' (2008)






Σκηνοθεσία-Σενάριο: Andrew Stanton


Ηθοποιοί: Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin


Πρώτη προβολή: USA 23 June 2008 (Los Angeles, California) (premiere)
Russia 25 June 2008 (Moscow Film Festival)


Διάρκεια Ταινίας: 98 min

 
 
 
Περιγραφή:
Το ΓΟΥΟΛ - Υ ( WALL- E) είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων επιστημονικής φαντασίας παραγωγής 2008, σε σκηνοθεσία Άντριου Στάντον. Η ταινία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών από την Pixar και τη χρηματοδότηση της Walt Disney Pictures.
Ο ΓΟΥΟΛ - Υ είναι ένα ρομπότ καθαρισμού αποβλήτων, το όνομα του οποίου είναι αρχικά και σημαίνουν Γενικός Οριστικός Υπεύθυνος Οχετού Λύτρωσης - Υδρόγειος (Αγγλ. WALL- E Waste Allocation Load Lifter Earth class). Το ρομπότ ζει εκατοντάδες χρόνια πάνω στη γη, μέσα στην απόλυτη μοναξιά, αφού ο πλανήτης είναι πλέον εγκαταλελειμμένος από τους ανθρώπους λόγω της τεράστιας ποσότητας ρύπανσης. Μοναδικός σκοπός της ύπαρξής του: να καθαρίζει. Μια μέρα, όμως, ανακαλύπτει νέο νόημα στη ζωή του, όταν συναντά την ΕΥΑ (Εξωγήινης Ύπαρξης Αξιολογητής) (Αγγλ. EVE Extraterrestrial Vegetation Evaluator), ένα ρομπότ εξερευνητή που επισκέπτεται τη γη για τη διεκπεραίωση έρευνας. Η ΕΥΑ συνειδητοποιεί ότι ο ΓΟΥΟΛ - Υ έχει ανακαλύψει κατά λάθος το κλειδί για το μέλλον του πλανήτη και θέλει να επιστρέψει γρήγορα στην έδρα της, το πολυτελές διαστημόπλοιο Axiom, όπου πλέον κατοικούν όλοι οι άνθρωποι της γης, για να τους ανακοινώσει το νέο. Ο ΓΟΥΟΛ - Υ ακολουθεί την ΕΥΑ μέσα στο γαλαξία και έτσι ξεκινά μια περιπέτεια, 700 χρόνια μακριά από σήμερα
Και το Γουόλ-Υ είναι, έχει την χάρη του Ε.Τ ο Εξωγήινος, να αγγίζει βαθιά την καρδιά. Έχει την οξύτητα του Manga, παρά του ότι έχει απόλυτα αμερικανική ψυχοσύνθεση. Έχει σκηνές μεγαλείου, κοντά στα οράματα του Stanley Kubrick. Έχει μια φιλοσοφική προσέγγιση του μέλλοντος, που μπορεί να κάνει τα παιδιά να οραματίζονται τις επόμενες αλλαγές. Το πρώτο μισάωρο της ταινίας είναι απλά αριστούργημα. Μέχρι να ακουστεί η πρώτη λέξη, μιλάει μοναχή της η δύναμη της αισθησιολογίας. Εικόνες από έναν πλανήτη έρημο, πηγμένο στα σκουπίδια και ένα ρομποτάκι να αναζητεί δείγματα ενός χαμένου πολιτισμού. Ένα μικρό, περίεργα τρυφερό, ρομπότ που με τους αιώνες έχει αποκτήσει τις ιδανικές ιδιότητες ενός καλοσυνάτου και υπερευαίσθητου ανθρώπου. Στον κόσμο του θα εισβάλει το άλλο, το θηλυκό. Ο Γουόλ-Υ δεν θα το κοιτάξει με φόβο, αλλά θα του χαρίσει απλόχερα αυτό που έχει ανάγκη να δώσει… την αγάπη.
Ο φουτουριστικός εφιάλτης δίνεται με διδακτικό τρόπο, οι κιουμπρικές αναφορές τονώνουν τον σινεφιλισμό, ο κεντρικός ήρωας είναι ένας άξιος απόγονος του Ε.Τ. και η ιστορία ρέει αβίαστα με συνεχές κέντρισμα του ενδιαφέροντος. Το λίγο, αλλά ανθρωποκεντρικό, χιούμορ και οι χαρακτήρες είναι φτιαγμένοι να μιλήσουν σε όλες τις ηλικίες, αφού η ταινία απευθύνεται στους πάντες
Οι περισσότεροι χαρακτήρες δεν έχουν πραγματικές ανθρώπινες φωνές, αλλά αντ' αυτού επικοινωνούν μέσω της γλώσσας του σώματος και ρομποτικών ήχων, σχεδιασμένων από τον Μπεν Μπερτ, που συμβολίζουν φωνές. Επιπλέον, είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar που περιέχει τμήματα βίντεο αληθινών ανθρώπων.
Το ΓΟΥΟΛ - Υ έλαβε εξαιρετικές κριτικές, έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία και βραβεύτηκε με Χρυσή Σφαίρα ως Καλύτερη Ταινία Animation και Όσκαρ καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων 2008.
 

Που και πότε;

Την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο 437, στις 15:30.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ