Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

"Ο πιανίστας" (2002)

 

 

 

Σκηνοθεσία-Σενάριο: Roman Polanski

Ηθοποιοί: Adrien Brody, Thomas Kretschmann and Frank Finlay


Πρώτη προβολή: 24 Μαΐου 2002


Διάρκεια Ταινίας: 150’

 

 

 

 

 

Περιγραφή:

Η αληθινή ιστορία της επιβίωσης του Πολωνοεβραίου πιανίστα Władysław Szpilman (1911-2000), κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Πολωνία, και της απώλειας της οικογένειάς του στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Βραβευμένη με Όσκαρ Σκηνοθεσίας, Α΄ Ανδρικού Ρόλου και Σεναρίου (2003), με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών (2002), καθώς και με πολλά άλλα βραβεία και πολλές διακρίσεις, η ταινία αποκαθιστά τη φήμη του αποκλεισμένου επί δεκαετίες από το Χόλυγουντ σκηνοθέτη.

Παρασκευή, 18 Μαΐου 2012

"Το πορφυρό ρόδο του Καΐρου" (1985)


Σκηνοθεσία-Σενάριο: Woody Allen
Ηθοποιοί: Mia Farrow, Jeff Daniels and Danny Aiello

Πρώτη προβολή: 1 Μαρτίου 1985 

Διάρκεια Ταινίας: 82’
 
 
 
 
 
 
Περιγραφή:
Η Σεσίλια, μοναχική και καταθλιπτική σερβιτόρα, έχει εθιστεί στις χολυγουντιανές ταινίες. Μαγεμένη από την πιο πρόσφατη ("Το πορφυρό ρόδο του Καΐρου'), εκπλήσσεται όταν, κάποια στιγμή, ο πρωταγωνιστής βγαίνει από την οθόνη για να τη συναντήσει. Αρχίζει να τον ερωτεύεται, μέχρι τη τη στιγμή που γνωρίζει τον ηθοποιό που τον υποδύεται. Φλερτάροντας και με τους δύο, προσπαθεί να εντοπίσει τη διαχωριστική γραμμή φαντασίας- πραγματικότητας, κατανοώντας πως κάποτε η απόσταση διαρκεί ελάχιστα, όσο ένα καρδιοχτύπι.
Τιμημένη με 15 βραβεία και 11 διακρίσεις, περιλαμβάνεται στις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

"Ο Λώρενς της Αραβίας" (1962)

 

 

 

Σκηνοθεσία-Σενάριο: David Lean

Ηθοποιοί: Peter O'Toole, Alec Guinness and Anthony Quinn


Πρώτη προβολή: 10 Δεκεμβρίου 1962


Διάρκεια Ταινίας: 216’

 

 

 

   

Περιγραφή:

Ελεύθερη κινηματογραφική απόδοση του βιβλίου του T. E. Lawrence "Seven Pillars of Wisdom: The Triumph" ("Επτά στύλοι της σοφίας: Ένας θρίαμβος", Αθήνα 1991). Ο πραγματικός Λώρενς (1888-1935) υπήρξε μέλος της υψηλής αγγλικής κοινωνίας. Σπούδασε Μεσανατολική Αρχαιολογία και Αραβολογία στην Οξφόρδη. Όταν ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, το 1914, στρατολογήθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες που τον έστειλαν στην αραβική Μέση Ανατολή, στα νώτα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμμάχου των Κεντρικών Δυνάμεων, για οργανώσει αντάρτικο εναντίον των Οθωμανών από τις αραβικές φυλές (το βιβλιαράκι του Ανταρτοπόλεμος στην έρημο: Η εξέλιξη μιας εξέγερσης θεωρείται ακόμη και σήμερα βασικό εγχειρίδιο ανταρτοπόλεμου).
Βγήκε στους κινηματογράφους το 1962, έξι χρόνια μετά την κρίση του Σουέζ που έβαζε τέλος στη βρετανική αποικιοκρατία στη Μέση Ανατολή και επιβεβαίωνε την αμερικανική ηγεμονία στο δυτικό στρατόπεδο του Ψυχρού Πολέμου. Η περίοδος αυτή ήταν επίσης το απόγειο της δράσης των εθνικοαπελευθερωτικών αντιαποικιακών κινημάτων από την Αλγερία ώς την Ινδοκίνα. Αν και απηχεί το δίκαιο των αντιαποικιακών αιτημάτων, η περιγραφή των χαρακτήρων δεν ξεφεύγει από τον οριενταλισμό της γραφικής απεικόνισης των προνεωτερικών αραβικών φυλών που έχουν ανάγκη την παρέμβαση του “καλού” δυτικού νεωτερικού ήρωα για να οδηγηθούν στον θρίαμβο.
Πήρε δύο χρόνια να γυριστεί στην Ισπανία και την Ιορδανία, στοίχισε 13.000.000 δολάρια και κέρδισε επτά Όσκαρ.


Για την ταινία θα μιλήσει ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος.
Ο Σωτήρης Ρούσσος είναι πτυχιούχος του Τμήματος μας και σήμερα είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (www.cemmis.edu.gr) στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές περιφερειακές σπουδές με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής στο School of Oriental and African Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, του οποίου ανακηρύχθηκε διδάκτορας, το 1994. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Έχει διατελέσει Εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών Διετέλεσε μέλος των Task Force for Water Issues and the Palestinian Refugees του Ειδικού Απεσταλμένου της Ε. Ε. για τη Μέση Ανατολή και της Άτυπης Διεθνούς Ομάδας για την Ιερουσαλήμ και το 2009 ήταν Απεσταλμένος της Προεδρίας του ΟΑΣΕ για τους Μεσογειακούς Εταίρους.

Παρασκευή, 11 Μαΐου 2012

"Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου" (1977)

Σκηνοθεσία: Luis Buñuel
Ηθοποιοί: Fernando Rey, Carole Bouquet and Ángela Molina

Πρώτη προβολή: 17 Αυγούστου 1977

Διάρκεια Ταινίας: 102’
 
 
 

Περιγραφή:

Σε βαγόνι αμαξοστοιχίας με προορισμό τη Μαδρίτη, ένας επιχειρηματίας καταβρέχει τη νεαρή σύντροφό του. Οι συνεπιβάτες του βαγονιού, μια κυρία με τη θυγατέρα της, ένας δικαστής, και ένας νάνος, ψυχολόγος το επάγγελμα, ζητούν να τους εξηγήσει την αιτία αυτής της πράξης του. Ο επιχειρηματίας εξιστορεί την οδύνη του από τον ακόρεστο έρωτα που τρέφει για την νεαρή αλλά ψυχρή Κοντσίτα, η οποία προτιμάει να κυκλοφορεί με τρομοκράτες.
Τελευταία ταινία του μεγάλου σκηνοθέτη, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Pierre Louÿ
s "Η γυναίκα και το νευρόσπαστο" (1898), φέρνει στην επιφάνεια την εμμονή του Buñuel με την ανεξερεύνητη πλευρά του πόθου. Έτσι, προσπαθεί να εκφράσει τις αντιφάσεις του χαρακτήρα των ανθρώπων και της ίδιας της ζωής, άλλοτε αποτυπώνοντας την πραγματικότητα ρεαλιστικά και άλλοτε υπερβαίνοντάς τη σουρεαλιστικά. Οι επιρροές και οι αισθητικές καταβολές του Buñuel, και κυρίως το χιούμορ του, συνθέτουν έργο πολύπλευρο και ανεξάντλητο σε ερμηνείες.
Η ταινία υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Ξένης Ταινίας και Διασκευασμένου Σεναρίου (1978).

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

''Θανασάκης ο πολιτευόμενος'' (1954)
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Ηθοποιοί: Dinos Iliopoulos, Anna Synodinou and Byron Pallis

Πρώτη προβολή: 1954

Διάρκεια Ταινίας: 86’
 
 
   
Περιγραφή:

Η νεαρή κόρη εύπορης οικογένειας μεγαλομπακάληδων επιστρέφει από την Ελβετία, μετά το τέλος των σπουδών της, παντρεμένη με νεαρό επιστήμονα, τον Θανασάκη, ο οποίος επιστρέφει στην Ελλάδα αποφασισμένος να πολιτευτεί. Με την οικονομική ενίσχυση του κουνιάδου του, κατεβαίνει στις εκλογές, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Γρήγορα προκηρύσσονται νέες εκλογές και αποφασίζει να ξαναπολιτευτεί, απαιτώντας πάλι την οικονομική συμπαράσταση του κουνιάδου του, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως νέα προεκλογική εκστρατεία θα ήταν οικονομική αυτοκτονία. Αποσπώντας χρήματα με εκβιαστικό τρόπο, ξανακατεβαίνει στις εκλογές, χωρίς επιτυχία.
Διασκευή της ομότιτλης θεατρικής κωμωδίας των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.
Η ταινία έμεινε στην ιστορία ως η καλύτερη ηθογραφία των προσβεβλημένων από το μικρόβιο του πολιτικού και των κατ' επάγγελμα πολιτευτών.