Παρασκευή, 27 Απριλίου 2012

"Θυσία" (1986)Σκηνοθεσία: Andrey Tarkovskiy
Ηθοποιοί: Erland Josephson, Susan Fleetwood and Allan Edwall

Πρώτη προβολή: 9 Μαϊου 1986

Διάρκεια Ταινίας: 142’
Περιγραφή:
Σε απομονωμένο νησί της Βαλτικής, ο Αλεξάντερ, δημοσιογράφος και πρώην ηθοποιός, ετοιμάζεται να γιορτάσει τα γενέθλιά του. Γύρω του έχουν συγκεντρωθεί φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς του, όταν μαθαίνουν ότι έχει ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος και το τέλος της ανθρωπότητας είναι αναπόφευκτο. Ο καθένας αντιδρά διαφορετικά απέναντι σ' αυτό το ενδεχόμενο. Και ο Αλεξάντερ, παρακινημένος από έναν παράξενο ταχυδρόμο-φιλόσοφο, προσφέρεται να στερηθεί όλα όσα του ανήκουν, πιστεύοντας ότι έτσι θα σώσει τον κόσμο...
«Κύκνειο» άσμα του Αντρέι Ταρκόφσκι, διαπνέεται από το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα που χαρακτηρίζει όλο το έργο του μεγάλου Ρώσου σκηνοθέτη και αποτελεί κυριολεκτικά την πνευματική διαθήκη του, δεδομένου ότι ο Ταρκόφσκι ήξερε, όταν γύριζε την ταινία, ότι ο χρόνος που του έμενε να ζήσει ήταν περιορισμένος.
Ταινία βραβευμένη με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών (1996), με οκτώ ακόμη βραβεία και με μία τιμητική διάκριση.

Παρασκευή, 20 Απριλίου 2012

"Caravaggio" (1986)

 

 

 

Σκηνοθεσία: Derek Jarman

Ηθοποιοί: Noam Almaz, Dexter Fletcher and Dawn Archibald


Πρώτη προβολή: Φεβρουάριος 1986


Διάρκεια Ταινίας: 93’

 

 

 

 

 

Περιγραφή:

Ελεύθερη κινηματογραφική μεταφορά της περιπετειώδους ζωής, σε συνδυασμό με αναφορά στην πρωτοποριακή καλλιτεχνική δημιουργία, του θρυλικού ζωγράφου του Μπαρόκ Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610). Οι αντιπαραθέσεις και οι συγκρούσεις του, που φτάνουν μέχρι και το έγκλημα, συνιστούν παραμέτρους της φυσιογνωμίας του και αποδίδονται ανάγλυφα μέσω του σεναρίου, της σκηνοθεσίας, των ερμηνειών.
Ταινία βραβευμένη με τα βραβεία CIDALC και Αργυρής Άρκτου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου (1986) και με Ειδική Διάκριση της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης (1987).
Η προβολή, με σύντομη εισαγωγή του επίκουρου καθηγητή Δημήτρη Παυλόπουλου, γίνεται στο πλαίσιο του μαθήματος ΙΑ 16 (Ιστορία της Τέχνης Β΄: Η Τέχνη του Μπαρόκ και του Ροκοκό στην Ευρώπη. Διαφοροποιήσεις, Τοπικές Σχολές, Δημιουργοί).

Παρασκευή, 6 Απριλίου 2012

"Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι" (2003)

 

 


 

Σκηνοθεσία: Peter Webber

Ηθοποιοί: Scarlett Johansson, Colin Firth and Tom Wilkinson


Πρώτη προβολή: 31 Αυγούστου 2003


Διάρκεια Ταινίας: 100’

 

 

 

 

 

Περιγραφή:

Στο Ντελφτ του 17ου αιώνα, πόλη της Ολλανδίας, πλούσιοι και φτωχοί, καθολικοί και προτεστάντες, κύριοι και υπηρέτες, όλοι ξέρουν τη θέση τους. Έτσι, όταν η Χριτ μπαίνει υπηρέτρια στο σπίτι του μυστηριώδους ζωγράφου του Μπαρόκ Jan Vermeer (1632-1675), νομίζει πως ξέρει τον ρόλο της: νοικοκυριό, πλυσίματα και φροντίδα των έξι παιδιών του ζωγράφου. Επίσης νιώθει ικανή να τα βγάλει πέρα με την τρομερή πεθερά του, τη νευρική κι αισθησιακή γυναίκα του και τη ζηλόφθονη υπηρέτριά τους. Εκείνο που κανείς δεν περιμένει είναι πως η διακριτικότητα και η εξυπνάδα της, όπως και η γοητεία που ασκούν πάνω της οι πίνακες του ζωγράφου, θα την οδηγήσουν μοιραία στον κόσμο του. Καθώς γίνεται σιγά σιγά μέρος του έργου του, η οικειότητα μεταξύ τους μεγαλώνει, δημιουργώντας εντάσεις κι εσφαλμένες εντυπώσεις μέσα στο σπίτι, κι ακόμη, καθώς το σκάνδαλο διαρρέει, αναταραχή και ψιθύρους στην πόλη.
Ταινία βασισμένη σε ομότιτλο βιβλίο. Η συγγραφέας Tracy Chevalier εμπνεύστηκε από τον ομότιτλο πίνακα του αινιγματικού Ολλανδού ζωγράφου κι έγραψε ένα μυθιστόρημα με λεπτότατο ερωτισμό για το τέλος της αθωότητας και το τίμημα της μεγαλοφυΐας (Νέα Υόρκη 1999, ελληνική μετάφραση Θεανώς Καλογιάννη, Αθήνα 2000).
Φέτος συμπληρώνονται 380 χρόνια από τη γέννηση του Βερμέερ. Με αφορμή την επέτειο αυτή, θα μιλήσει για τον ζωγράφο, τον πίνακα και την ταινία ο επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Παυλόπουλος.