Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

"Η σκόνη του χρόνου" (2008) του Θόδωρου Αγγελόπουλου






Σκηνοθεσία: Theodoros Angelopoulos
Ηθοποιοί: Willem Dafoe, Bruno Ganz and Michel Piccoli

Πρώτη προβολή: 22 Νοεμβρίου 2008

Διάρκεια Ταινίας: 125’





Περιγραφή:
Ο Α., Αμερικανός σκηνοθέτης ελληνικής καταγωγής, γυρίζει ταινία για την ιστορία της μητέρας του Ελένης. Από την Ιταλία και το Βερολίνο έως το Καζακστάν, η ιστορία του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα μπλέκεται με προσωπικές αναμνήσεις και μια παθιασμένη ερωτική ιστορία. Η τελευταία ολοκληρωμένη ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η οποία αμφισβητήθηκε από ορισμένους κριτικούς και μέρος του κοινού...

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

"Μια αιωνιότητα και μια μέρα" (1998)






Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Ηθοποιοί: Bruno Ganz, Isabelle Renauld and Fabrizio Bentivoglio

Πρώτη προβολή: 23 Μαϊου 1998

Διάρκεια Ταινίας: 137’





Περιγραφή:

Ο Αλέξανδρος, σοβαρά άρρωστος συγγραφέας που ασχολείται με το ημιτελές ποιητικό έργο του Διον. Σολωμού "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι", αναζητάει γλωσσική και ταυτοχρόνως υπαρξιακή ταυτότητα. Αποπειράται να συγκεντρώσει λέξεις για να συμπληρώσει το έργο του ποιητή. Αποχαιρετά τους κοντινούς του ανθρώπους, λίγο πριν από την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Θα πάρει στο αυτοκίνητό του ένα αγοράκι από την Αλβανία, που το καταδιώκει η αστυνομία, θα γίνει ο προστάτης του και θα το σώσει από κυκλώματα εμπόρων λευκής σαρκός. Μαζί θα περιπλανηθούν στους δρόμους της πόλης. Ο συγγραφέας θυμάται τις ιδιαίτερες στιγμές που έζησε με τη μητέρα, τη γυναίκα και τους οικείους του. Προσκολλάται στον νεαρό του φίλο, αναβάλλει τον θάνατό του, παρατείνει έτσι την αιωνιότητα μια μέρα, και μεταφέρει στο παιδί την αγάπη αλλά και κάτι από τη γνώση του.
Ταινία βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών (1998).

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

"Τοπίο στην ομίχλη" (1988)






Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Ηθοποιοί: Michalis Zeke, Tania Palaiologou and Stratos Tzortzoglou

Πρώτη προβολή: Σεπτέμβριος 1988

Διάρκεια Ταινίας: 127’





Περιγραφή:
Η Βούλα και ο Αλέξανδρος είναι αδέλφια, ο πατέρας των οποίων δουλεύει ως μετανάστης στη Γερμανία -αυτήν την απάντηση τους δίνει η μητέρα τους όταν τον αναζητούν. Μια μέρα, επιβιβάζονται σε τρένο, νομίζοντας ότι θα τα μεταφέρει στη Γερμανία. Το ταξίδι τους δεν φαίνεται να πραγματοποιείται. Ο προορισμός απομακρύνεται όσο τα παιδιά εμπλέκονται σε συνεχή αντιπαράθεση προς την πραγματικότητα. Μετά από σκληρή περιπλάνηση στη ζωή και στην ενηλικίωση, θα φτάσουν στο σύνορο πέρα από το οποίο πιστεύουν ότι θα βρουν τελικά έναν πατέρα, ο οποίος αντιπροσωπεύει γι' αυτά μιαν ελπίδα. Αν, μετά την έρημη, παρηκμασμένη χώρα που διέτρεξαν, υπάρχει Γερμανία/Ιθάκη, τότε δεν έχει χαθεί η ελπίδα να ανακαλύψουν τον δρόμο που θα τα βγάλει από τον χαοτικό κόσμο μας...
Ταινία βραβευμένη με το Αργυρό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας (1988), με το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Φωτογραφίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σικάγου (1988) και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κινηματογράφου Félix (1989). Εμφανίζονται αρκετά πρόσωπα που έχουν παίξει σε προηγούμενες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

"Αναπαράσταση" (1970)






Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Ηθοποιοί: Toula Stathopoulou, Yannis Totsikas and Thanos Grammenos

Πρώτη προβολή: Σεπτέμβριος 1970

Διάρκεια Ταινίας: 100’













Περιγραφή:
Έπειτα από χρόνια στη Γερμανία, ένας άντρας επιστρέφει στη γενέτειρά του, χωριό της Ηπείρου. Λίγες μέρες αργότερα, η γυναίκα του και ο εραστής της τον δολοφονούν, θάβοντάς τον σε κήπο. Οι συγχωριανοί τους όμως τους υποπτεύονται και καλούν τη χωροφυλακή.
Ταινία-ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, βραβευμένη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1970) και θεωρούμενη από τον ίδιον τον δημιουργό της ως η μήτρα όλων των επόμενων ταινιών του, προβάλλεται από την Κινηματογραφική Ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σαν ελάχιστη προσφορά μνήμης στη χαρισματική προσωπικότητα του Θ. Αγγελόπουλου.
Έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις δέκα καλύτερες ελληνικές ταινίες (3η θέση, 22 ψήφοι), σύμφωνα με ψηφοφορία 28 μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (1985), έχει επιλεγεί και προβληθεί ως μία από τις αντιπροσωπευτικότερες ελληνικές ταινίες της αναδρομής "Σινεμυθολογία" του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1993), καθώς και ως μία από τις 100 αντιπροσωπευτικότερες ελληνικές ταινίες από το Centre Georges Pompidou (1995). Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Φωτογραφίας, Γυναικείας Ερμηνείας Β΄ Ρόλου, Καλύτερης Ταινίας Ελλήνων Κριτικών (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 1970), Καλύτερης Ξένης Ταινίας (Φεστιβάλ Ιέρ, 1971), Georges Sadoul (1971), Ειδική Μνεία Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (Φεστιβάλ Βερολίνου, 1971). Mετά την ταινία, θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ ("Θόδωρος Αγγελόπουλος - Ταξίδι στην 'Αναπαράσταση'", 2009), στο οποίο ο σκηνοθέτης εμφανίζεται να επιστρέφει κυριολεκτικά εκεί όπου γυρίστηκε η ταινία του.