Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

"Το κάστρο της αγνότητας" (1973).

 

 

 


 

Σκηνοθεσία: Αρτούρο Ριπστάιν

Ηθοποιοί: Κλαούντιο Μπρουκ, Ρίτα Μασέδο


Πρώτη προβολή: 1973


Διάρκεια Ταινίας: 110’

 

 

 

 

 

 

Περιγραφή:

Ένας πατέρας, θέλοντας να προφυλάξει τα τρία του παιδιά από την κακία του κόσμου, τα κρατάει κλεισμένα, μαζί με τη γυναίκα του, επί δεκαοκτώ χρόνια! Ασχολούνται με την παραγωγή ποντικοφάρμακου, από την οποία εξασφαλίζεται το οικογενειακό εισόδημα. Ο πατέρας έχει επιβάλει αυστηρή πειθαρχία και τιμωρεί σκληρά τα παιδιά, ακόμη και για τα πιο ασήμαντα παραπτώματά τους. Ο ίδιος όμως όταν βγαίνει στην πόλη, απολαμβάνει όλα όσα απαγορεύει στην οικογένειά του. Μεξικανική ταινία, με την υπογραφή ενός επιγόνου του μεγάλου Luis Buñuel. Από την ταινία αυτή φαίνεται πως επηρεάστηκε ο Γιώργος Λάνθιμος στη δική του πολυβραβευμένη ταινία "Κυνόδοντας" (2009) -υπάρχουν πανομοιότυπες σκηνές στις δύο ταινίες. Ο Λάνθιμος όμως δεν παραδέχτηκε τις επιρροές του…

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

"Charlie Wilson's War" (2007).

 

 


 

Σκηνοθεσία: Mike Nichols

Ηθοποιοί: Tom Hanks, Julia Roberts and Philip Seymour Hoffman


Πρώτη προβολή: 10 Δεκεμβρίου 2007


Διάρκεια Ταινίας: 102’

 

 

 

 

 

Περιγραφή:

Δράμα βασισμένο σε συγκαλυμμένη ανάμειξη του Charlie Wilson, γερουσιαστή του Τέξας, στην υπόθεση του πολέμου στο Αφγανιστάν.Οι προσπάθειές του να συμπαρασταθεί σε αντάρτες στην εξέγερσή τους εναντίον των Σοβιετικών θα έχουν απρόβλεπτες, σοβαρότατες συνέπειες.
Ο Τομ Χανκς στο ρόλο ενός γυναικά γερουσιαστή μέτριας βαρύτητας ο οποίος αναλαμβάνει να ενορχηστρώσει την αντισοβιετική σταυροφορία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.
Η Τζούλια Ρόμπερτς στο ρόλο μιας πλούσιας κυρίας του Αμερικανικού Νότου η οποία πρωταγωνιστεί στους εράνους για την ενίσχυση του "ένθεου" αγώνα των Μουτζαχεντίν κατά των κομμουνιστών.
Και ο Φίλιπ Σέυμουρ Χόφμαν στο ρόλο ενός Έλληνα, του οποίου το δαιμόνιο είναι ο καταλύτης σ΄ένα γεωπολιτικό κυκεώνα που στιγμάτισε την αρχή της ταραγμένης δεκαετίας του 1980.
Μια εναλλακτική ματιά στο πώς και γιατί το τέλος του Ψυχρού πολέμου είδε την πάνοπλη Σοβιετική Ένωση ηττημένη και τις ΗΠΑ στη θέση του νικητή.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Marc Forster ''Finding Neverland'' (2004)

 

 

 

 

 

Σκηνοθεσία: Marc Forster

Ηθοποιοί: Johnny Depp, Kate Winslet & Julie Christie

Πρώτη προβολή:
4 Σεπτεμβρίου 2004

Διάρκεια Ταινίας: 106’

 

 

 

 

 

 

 

Περιγραφή:

Ο αποτυχημένος θεατρικός συγγραφέας Τζ. Μ. Μπάρι ταράζει τα νερά του συμβατικού Εδουαρδιανού Λονδίνου, όταν συνάπτει σχέση με μια μοναχική χήρα και γίνεται πατριός των τεσσάρων γιών της. Η σκανδαλώδης σχέση του με αυτή τη γυναίκα και τους γιούς της, θα τον εμπνεύσει να δημιουργήσει έναν φανταστικό ήρωα, αγαπημένο των παιδιών, τον Πήτερ Παν. Παρά τις αντιρρήσεις της αυταρχικής γιαγιάς των αγοριών Έμμα ντε Μοριέ και τη δυσφορία της συζύγου του, ο Μπάρι γίνεται φίλος με την οικογένεια, και επιδίδεται με τα αγόρια σε τεχνάσματα, μεταμφιέσεις, παιχνίδια και γνήσιες σκανταλιές, δημιουργώντας φανταστικούς κόσμους με κάστρα και βασιλιάδες, καουμπόηδες και Ινδιάνους, πειρατές και ναυαγούς. Μετατρέπει λοφοπλαγιές σε ιστιοφόρα πλοία, ραβδιά σε επιβλητικά ξίφη, χαρταετούς σε μαγικές νεράιδες και τα αγόρια Λιούελιν Ντέιβις στα Χαμένα Αγόρια της Χώρας του Ποτέ. Από τις συγκινήσεις και το περιπετειώδες πνεύμα της παιδικής ηλικίας θα γεννηθεί το πιο τολμηρό και φημισμένο αριστούργημα του Μπάρι, ο Πήτερ Παν. Στην αρχή, η θεατρική του ομάδα είναι επιφυλακτική. Ενώ ο πιστός του παραγωγός Τσαρλς Φρόμαν ανησυχεί ότι θα χάσει πολλά λεφτά με αυτή τη φανταστική ιστορία για παιδιά, ο Μπάρι ξεκινάει πρόβες και σοκάρει τους ηθοποιούς του ζητώντας τους να κάνουν πρωτοφανή πράγματα όπως να πετάξουν πάνω από τη σκηνή, να μιλήσουν σε εικονικές νεράιδες και να φορέσουν κοστούμια σκύλων και κροκοδείλων.
Neverland, Peter Pan...Tinkerbell..Wendy...Captain Hook! Finding Neverland: Με 7 oscarικές υποψηφιότητες στο σύνολο στις μεγάλες κατηγορίες: καλύτερης ταινίας, πρώτου ανδρικού, διασκευασμένου σεναρίου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης κ.α. και με κερδισμένο εν τέλει: όσκαρ μουσικής, η ιστορία του συγγραφέα της περίφημης ιστορίας με τους πειρατές, τα πετούμενα πιτσιρίκια και την στριμμένη νεράϊδα, σου τραβάει την προσοχή.

 

Που και πότε;

Την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, στο Αμφιθέατρο 437, στις 18:00.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ