Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

"Il Decameron" (1971)




Σκηνοθεσία:
Pier Paolo Pasolini

Ηθοποιοί:
Franco Citti, Ninetto Davoli and Jovan Jovanovic
Είδος: Δράμα, Κωμωδία
Πρώτη προβολή:1971 Γαλλία
Διάρκεια:
112 λεπτά






Περίληψη:
Ο μεγάλος αιρετικός του ιταλικού σινεμά μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη εννέα από της ιστορίες του Δεκαημέρου του Βοκάκιου: Μια νεαρή κοπέλα από τη Σικελία πέφτει δυο φορές θύμα εξαπάτησης, καταλήγει όμως πλούσια. Ένας άντρας προσποιείται τον κωφάλαλο στη σύσκεψη κάποιον ιδιόρρυθμων μοναχών. Μια γυναίκα πρέπει να κρύψει τον εραστή της όταν ο άντρας της γυρίζει σπίτι νωρίτερα. Ένας απατεώνας κοροϊδεύει έναν ετοιμοθάνατο ιερέα. Τρία αδέλφια παίρνουν εκδίκηση από τον εραστή της αδελφής του. Δυο φίλοι ορκίζονται να ανακαλύψουν τι υπάρχει στη ζωή μετά θάνατο. Ο Παζολίνι επιστρέφει ακόμα μια φορά στις αγαπημένες του συνήθειες: σαρκάζει την Εκκλησία, τον φιλελευθερισμό, τον έρωτα και την ίδια τη ζωή.
Trailer
Που και πότε ;
Την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, στο Αμφιθέατρο 437, στις 17:30, θα αρχίσει η προβολή της
ταινίας του Pier Paolo Pasolini "Il Decameron" (1971).Για το θέμα της ταινίας θα μιλήσει ο Καθηγητής Ιταλικής Λογοτεχνίας στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Τσόλκας.
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ


Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ο Θίασος (1975)




 Σκηνοθέτης: Θόδωρος Αγγελόπουλος

Χρώμα: Έγχρωμο

Ήχος: (Dolby) Stereo
Γλώσσα: Ελληνικά




Περίληψη:
Στο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών παρουσιάστηκε το 1975 η ταινία «ο Θίασος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η ταινία δεν μπόρεσε να πάει στις Κάννες ως επίσημη συμμετοχή του ελληνικού κράτους αφού κατά κάποιο τρόπο θεωρήθηκε πολύ «αριστερή» για την εποχή. Παρόλα αυτά έλαβε το βραβείο FIPRESCI στα πλαίσια του Φεστιβάλ των Καννών , ενώ βραβεύτηκε και σε άλλα τρία φεστιβάλ (Βερολίνου-Βρυξελλών-Λονδίνου) εκτός της Θεσσαλονίκης από όπου έφυγε με έξι βραβεία. Στην παραγωγή τουΘιάσου βρίσκεται ο Γιώργος Παπαλιός (κόστισε 7.500.000 δρχ στα μέσα του 1970), στη φωτογραφία ο Γιώργος Αρβανίτης και στη μουσική ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Παίζει μία πλειάδα γνωστών ηθοποιών μεταξύ των οποίων οι: Εύα Κοταμανίδου, Αλίκη Γεωργούλη,Στράτος Παχής, Πέτρος Ζαρκάδης, Δάνης Κατρανίδης, Νένα Μεντή, Χριστόφορος Νέζερ, κ.α. Όσο για την υπόθεση; Η ιστορία ενός περιοδεύοντος θιάσου παρουσιάζεται στη μεγάλη οθόνη, απαλλαγμένη από ψυχολογικές αναλύσεις προσώπων. Τα μέλη του θιάσου μπλέκονται σε μία οικογενειακή ίντριγκα (μύθος Ατρειδών) ενώ η σύγχρονη ελληνική ιστορία από τα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά έως την εκλογική νίκη του Παπάγου παρουσιάζεται μέσα από τις λήψεις του σκηνοθέτη.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Το Κόκκινο Τρένο (1982)


 

Σκηνοθεσια:
Σεναριο: Νίκου Φώσκολου
Ηθοποιοι: Λάκης Κομνηνός, Νίκος Γαλανός, Στέφανος Στρατηγός, Νίκος Τσαχιρίδης, Νίκος Λυκομήτρος, Νίκος Μπακογιάννης, Χρήστος Νάτσιος, Κωστής Μαλκότσης , Τίνα Σπάθη, Gerald Parker, Σπύρος Καλογήρου, Βασίλης Διαμαντόπουλος,
Μουσική: Πάνος Τζαβέλας. Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Ελληνικά




















Περιγραφή
Μια ομάδα ανταρτών του ΕΛΑΣ στην οποία συμμετέχουν έμπειροι δυναμιτιστές, όπως ο οπλίτης Μέμος κι ο λοχαγός Άγγελος ο οποίος είναι ερωτευμένος με την Άννα αναλαμβάνει μια πολύ επικίνδυνη αποστολή. Πρέπει να φτάσουν στο κέντρο της πόλης των Αθηνών που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Άγγλων και του Ελληνικού τακτικού στρατού, και να ανατινάξουν το αγγλικό στρατηγείο που εδρεύει στο ιστορικό ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας». Περνώντας μέσα από τους δαιδαλώδεις υπονόμους, καταφέρνουν να φτάσουν στο συγκεκριμένο σημείο και τοποθετούν τα εκρηκτικά, αλλά την τελευταία στιγμή ανακαλείται η διαταγή.